dinsdag 11 maart 2014

Voer voor konijnen

Het standaard menu van de dag voor een konijn bestaat uit het volgende:


  • elke dag een vers plukje hooi of gras voor een goede spijsvertering.
  • 40 tot 50% bestaat uit konijnen voer tenzij er een completen voeding wordt gevoerd.
  • ter afwisseling houd een konijn ook van    * oud gedroogd brood *koolsoorten *andijvie *blaadje sla *wortel *komkomer *een stukje appel of peer *suikerbiet *wilde kruiden *paprika
  • verse wilgentakken vinden ze ook lekker om op te knagen.
  • elke dag vers drinkwater.



Vitaminen:

Vitaminen zijn werkzame stoffen die in kleine hoeveelheden van fundamenteel belangrijk zijn voor een goede stofwisseling, bij te kort aan vitamines kunnen ernstige voedingsstoornissen en ziekten ontstaan de zogenoemde gebreksziekten. Ter voorkoming daarvan is het belangrijk dat je een goede voeding heb met vitamines of evt. vitamines los er bij geven zoals paprika ed.

Vitamine A: 
Vitamine A is belangrijk voor de huid en het bedenking of voor de weefsels in de mond, in de oog, neus en keelholte en de luchtpijp en de darmwand. Veder heeft het een goede werking op de voortplanting en de groei en bevordert de weerstand tegen ziekten.

Bij gebrek aan vitamine A vertoont een konijn onder andere een vertraagde groei en toenemende vatbaarheid voor infecties en oogziekten, luchtweginfecties, verlammingen en huidaandoeningen.

Vitamine B:
Vitamine B is een complex van vitamine die bekend staan als Vitamine B1, B2, B6, B12, enz.
Deze vitamine komen onder andere voor in groenvoer peulvruchten en melkproducten maar kunnen ook door bepaalde bacteriën in de darmen aangemaakt.
Deze vitamine zijn voor belang van een konijn:
* Vitamine B1 {thiamine} is werkzaam voor de energiestofwisseling en de eetlust terwijl het zenuwaandoeningen  voorkomt.
* Vitamine B2 {riboflavine} komt onder andere voor in melk en groenen groente en tarwekiemen en zorgt voor goede enzymatische werking bij de stofwisseling. Als een konijn drachtig is is vitamine B2 ook erg belangrijk
bij gebrek aan deze vitamines kan de zenuwenbanen aantasten en verlammingen veroorzaken.
* Vitamine  B6 {pyridoxine} dient voor een goede stofwisseling ,speciaal van koolhydraten.
dezen vitaminen kunnen ook aangemaakt woorden door bacteriën die in de darmen leven.
*Vitamine B12 {cobalamine} is belangrijk voor een nauwe samenwerking met de andere vitaminen en aminozuren. het komt vooral voor in voedsel van dierlijke oorsprong. het stimuleert een goede groei en voorkomt eventuele embryonale groeistoornis evenals bloedarmoede.
*Bij gebrek aan vitamine B complex heeft een konijn last van een mindere eetlust en groei, is het onrustig en prikkelbaar en zijn er afwijkingen  van de maag en hartfunctie, zenuwaandoeningen huiden pels problemen pigmentstoringen in de pels en storing van de vruchtbaarheidsontwikkeling en soms verlammingen.




Vitamine C:
Een konijn heeft de meest behoefte aan vitamine C{ascorbinezuur}. bij een voldoende afwisselende voeding zal aan deze vitamine geen gebrek zijn. ook kan het dier vitamine C zelf aanmaken.
Het komt veel voor bij planten en vruchten, het bied bescherming tegen infectieziekten en bevorderd een mooie beharing sinds kort is bekend dat vitamine C stress bij konijnen doet verminderen.

Vitamine D:
vitamine D is een groep van vitaminen die ook voor konijnen van veel belang is met namen een goede calcium{kalk}fosforstofwisseling bij de opbouw van het skelet.
*Vitamine D3 {cholecalciferol} komt voor in dierlijke eiwitten, vis,vlees,levertraan melk en eierdooiers.
Goed en in de zon gedroogd hooi en stro bevatten veel vitamine D, onder invloed van de ultraviolette stralen van het zonlicht kunnen konijnen deze vitamine zelf in de huid aanmaken.
Vitamine D speelt ook een rok bij de bevruchting en tijdens de dracht.
*Bij gebrek aan vitamine D  is er kans dat er rachitis{Engelse ziekte}, extra kraakbeenvorming, onvoldoende verkalking van de beenderen en blijvend kromme beenderen optreden.

Vitamine E:
Vitamine E{tocopherol} komt onder andere  voor in groene groente en plantaardige oliën. Vooral mais en tarwekiemenolie bevatten veel van deze vitamine. Hij heeft een elementaire functie voor een goede afweersysteem tegen ziekten en een goede hersenfunctie. veder vertraagt het voer bederf erdoor.
*Bij gebrek aan vitamine E daalt de vruchtbaarheid. Daarnaast veroorzaakt het soms een minder goede ontwikkeling van de embryo's. Ook hersen en zenuwen aandoeningen en spier en peesafwijkingen komen dan voor.
Voldoende vitamine E is zeer belangrijk bij de opfok van {te} snel groeiende jongen dieren.

Vitamine K:
Vitamine K {phylloquinon} is net als vitamine B een complex van vitaminen. Het zorgt onder andere voor een goede bloedstolling,
Bloemkool, Broccoli,boerenkool, spinazie, erwten,volkoren producten, en raapzaadolie bevatten dezen vitamine, behandeling van een geneesmiddel op basis van sulfaprepartaten kan de vitamine K3-opnamen verstoren.
*Bij gebrek aan vitamine K kunnen er inwendige en onderhuidse bloedingen en bloedarmoede optreden, hoewel een konijn deze vitamine zelf kan aan maken in de dikke darm wordt het soms aan het voer toegevoegd.




GOED OM TE WETEN OVER DE VITAMINEN:


*De vitamine A,D,E en K zijn oplosbaar in vet.
*De vitamine B en C kunnen in het water worden opgelost
*Dit laat zien hoe de vitaminen in het konijnenlichaam worden opgeslagen en in welke vorm u ze kunt verstrekken.


















Geen opmerkingen:

Een reactie posten